Kas yra matcha arbata? Viskas ką reikia žinoti

Co je čaj matcha? Vše, co potřebujete vědět

Zelený čaj je všem známý. Většinu z nás také napadne, že matcha je díky své barvě druhem zeleného čaje. Ne každý ale dokáže přesně říct, co je matcha čaj a jak se liší od běžného zeleného čaje, který je většinou mnohem levnější.

Co je matcha čaj?

Stručně řečeno, matcha čaj je prášek vyrobený ze speciálně vypěstovaných mladých lístků zeleného čaje. Ačkoli se může zdát, že matcha je fenoménem posledních generací, nenechte se mýlit – je to nápoj s bohatou historií, obklopený hlubokými tradicemi a známý pro své působivé zdravotní přínosy. Staří Číňané si matcha čaj vychutnávali již v 8. století a od 12. století si získal oblibu v Japonsku, kde se stal důležitou součástí kultury země vycházejícího slunce. Více o historii matcha se dozvíte zde.

Jak se liší od běžného zeleného čaje?

Hlavním pojítkem mezi matcha čajem a zeleným čajem je jejich původ - oba pocházejí ze stejné rostliny. Více o tom, jak se matcha liší od zeleného čaje, najdete zde. Rozdíl matcha a zeleného čaje je ukryt ve způsobu pěstování a zpracování lístků zeleného čaje. Díky specifickému způsobu pěstování získává matcha jedinečnou chuť a přidané nutriční hodnoty, což se odráží i v její ceně. Pitím matchy zkonzumujete celý čajový list, čímž vaše tělo získá plnou nutriční hodnotu rostliny zeleného čaje.

Jak matcha chutná?

Přestože se vyrábí z lístků zeleného čaje, je matcha sladší a jemnější než běžný zelený čaj. Matcha čaj má mnohem barvitější a silnější chuť Umami než běžný zelený čaj. Mnoho lidí popisuje chuť matcha čaje jako unikátní propojení chutí s nádechem trávy a ořechů. Náš matcha čaj má jemnou chuť, takže je vhodný pro ty, kteří s ním teprve začínají. Jeho chuť však nemusí oslovit každého, proto doporučujeme vyzkoušet různé příchutě našeho matcha čaje.

Obsah kofeinu

Matcha čaj obsahuje mnohem více kofeinu (asi 35-70 mg) než běžný zelený čaj (asi 28 mg), díky čemuž je matcha skvělou alternativou k vašemu každodennímu šálku kávy, který v průměru obsahuje asi 100 mg kofeinu.

Matcha dodává energii bez úzkosti

Obsahem kofeinu se matcha čaj řadí mezi zelený čaj a kávu. I když matcha obsahuje o něco méně kofeinu, L-theanin v ní upravuje účinek kofeinu a rovnoměrněji distribuuje jeho vstřebávání. To znamená, že účinek kofeinu z matchy funguje jinak než z kávy – energie nastupuje postupně, déle stimuluje tělo, ale nezpůsobuje žádné nežádoucí účinky, jako jsou třes rukou nebo úzkost. Zjistěte více o kofeinu v matcha čaji.

Zdravotní přínosy matcha čaje

Díky jedinečnému procesu pěstování a výroby je nutriční hodnota matcha čaje výrazně vyšší než u běžného zeleného čaje. Je bohatý na antioxidanty, vitamíny a minerály a každodenní konzumace matcha čaje má pozitivní dopad na:

  • optimalizaci mozkových funkcí
  • zlepšení zdraví srdce
  • regulaci hmotnosti
  • zlepšení nálady
  • detoxikaci jater.

Zjistěte více o zdravotních přínosech matcha čaje.

Různé způsoby, jak si vychutnat matcha čaj

Matcha čaj lze pít s vodou jako běžný čaj. S rostoucí popularitou tohoto nápoje se však objevilo mnoho dalších způsobů jeho přípravy. Použitím různých rostlinných mlék nebo běžného mléka se z matcha stane teplý krémový nápoj nebo studený osvěžující koktejl. Matcha se dá použít jako ingredience do snídaňových kaší, pečení různého pečiva a k výrobě sladkých jídel.

Matcha čaj si oblíbíte díky jeho chuti i pozitivním účinkům a snadno jej začleníte do své každodenní rutiny.

Zde najdete recepty a způsoby, jak si vychutnat matcha čaj.

Zpět na blog