Jaký je rozdíl mezi matchou a zeleným čajem?
Sdílet
Již od starověku jsou zdravotní přínosy zeleného čaje dobře známy. Je ceněn napříč všemi kontinenty, ale existuje i jiný druh tohoto čaje, známý jako matcha, který si díky svým blahodárným vlastnostem získává stále větší pozornost. Pokud vás zajímá, čím je matcha výjimečná a čím se liší od tradičního zeleného čaje, čtěte dále.
Stejná rostlina, jiný proces výroby
Matcha čaj se stejně jako zelený čaj získává z listů rostliny čajovníku čínského, přesto se tyto čaje liší jedinečnými metodami pěstování a výroby.
Běžný zelený čaj se vyrábí ze všech vypěstovaných čajových lístků, bez ohledu na jejich stáří nebo specifickou kultivaci. Výrobní proces zahrnuje teplo, po kterém se listy rozdrtí.
Způsob výroby matcha je mnohem rafinovanější, kdy jsou použity pouze mladé lístky zeleného čaje, které se spaří a rozdrtí na prášek.
Pití běžného zeleného čaje znamená ochutnání celé sklizně, zatímco šálek matchy obsahuje pouze lístky ranné sklizně. Ranná sklizeň je vždy považována za nejlepší a nejkvalitnější.
Kromě toho se listy určené pro matcha dva až čtyři týdny před sklizní zastíní, aby se zabránilo přímému slunečnímu záření. O takové ochraně před spalujícím sluncem si běžný zelený čaj může nechat jen zdát.
Proces výroby matcha je tedy mnohem složitější a nákladnější než u zeleného čaje. Nabízí se otázka, zda náklady na tento proces znamenají, že samotný produkt je lepší? V tomto případě – absolutně!
Jemnější chuť
Vzhledem k tomu, že listy matcha čaje jsou během posledních dvou až čtyř týdnů růstu chráněny před sluncem, snižuje se tím produkce katechinu, způsobujícího hořkost. Z tohoto důvodu má matcha jemnou, lehce nasládlou chuť a zanechává na jazyku výraznější tón zeleného čaje. Tyto nuance jsou ceněny při tradičních čajových obřadech.
Bohatší nutriční hodnoty
Díky jedinečnému procesu pěstování a výroby jsou nutriční hodnoty matcha čaje mnohem vyšší než u běžného zeleného čaje, což znamená, že jeho zdravotní přínos je výrazně vyšší.
Tajemství spočívá v mladých listech rozdrcených na matcha prášek, které si zachovávají vyšší obsah vitamínů a antioxidantů. Jejich unikátní kultivační proces také zvyšuje množství chlorofylu a aminokyselin, čímž vzniká tmavší zelená barva.
Pitím matchy navíc zkonzumujete celý čajový list, čímž získáte plnou nutriční hodnotu rostliny zeleného čaje. Studie ukazují, že matcha čaj obsahuje nejméně třikrát více EGCG než oblíbené odrůdy zeleného čaje (a až 137krát více EGCG než některé komerčně prodávané zelené čaje).
Díky své vysoké nutriční hodnotě je matcha považována za superpotravinu, která:
- může zlepšit kognitivní funkce;
- má protirakovinné účinky;
- napomáhá zdraví srdce;
- chrání játra;
- pomáhá při hubnutí.